Tisková zpráva – Pozastavení členství v ČSBS 29. 7. 2020

Tisková zpráva ČSBS Lidice

Lidičtí končí v ČSBS. Zatím dočasně. Zároveň vstupují do spolku Lidice Memory.

Lidice, 29. července 2020

Pozastaveni-clenstvi-CSBSNěkolik desítek členů oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Lidice, včetně přeživších lidických dětí, dnes pozastavilo své členství v ČSBS. Zároveň vstoupili do nově ustaveného spolku Lidice Memory. Ten  vznikl z podnětu pana Pavla Horešovského, přeživšího lidického dítěte, za spolupráce potomků a příbuzných obětí vypálení obce Lidice německými nacisty. Vznik spolku Lidice Memory ocenil ve své zdravici prezident republiky Miloš Zeman.  Informace najdete na www.lidicememory.cz.

Důvodem k závažnému rozhodnutí pozastavit členství v ČSBS je zásadní a dlouhodobá nespokojenost s tím, jak současné vedení ÚV ČSBS řídí ČSBS, jak hospodaří a koho vyznamenává.

Na tento stav ČSBS Lidice dlouhodobě poukazoval a chtěl jej řešit v rámci demokratických procesů uvnitř ČSBS. To se ovšem nepodařilo. Po vyčerpání všech možností stav ČSBS změnit zevnitř, přistoupili členové ČSBS Lidice k pozastavení členství.

Kroky ČSBS Lidice k nápravě činnosti a pověsti ČSBS:

Již v listopadu 2018 schválil ČSBS Lidice usnesení, ve kterém mimo jiné vyjádřil zásadní znepokojení s

• nedostatečnou prezentací ČSBS navenek,
  • vnitřním organizačním chaosem,
  • některými kroky vedení ČSBS, které vedou k poklesu prestiže ČSBS v očích veřejnosti a orgánů státní správy a samosprávy a k odlivu členů,
  • vyznamenáváním příslušníků represivních složek nedemokratického režimu medailemi ČSBS.

V dubnu 2019 navrhl ČSBS Lidice mimo jiné:

• aby noví kandidáti nahradili současné vedení, neboť to již prokázalo, že není schopno ČSBS důstojným způsobem vést a reprezenzovat;
  • zákaz vyznamenávání bývalých příslušníků represivních složek nedemokratického režimu, pokud se prokazatelně aktivně podíleli na represích, a osob, které jednají v rozporu se stanovami
    a posláním ČSBS.

Konečně pak v květnu 2019 se ČSBS Lidice připojil prostřednictvím podpisu přeživšího lidického dítěte, místopředsedy OV ČSBS Lidice Pavla Horešovského k Otevřenému dopisu členům ÚV ČSBS.  Otevřený dopis mimo jiné upozorňoval na to, že

• se kvůli čelním představitelům ČSBS někteří přední ústavní činitelé České republiky, včetně např. předsedy Senátu PČR, odmítají účastnit pietních akcí v přítomnosti předsedy ČSBS,
  • v ČSBS, který byl založen jako nestranický a nezávislý spolek, převážily osobní politické preference některých vedoucích funkcionářů, takže ČSBS je jimi zneužíván k prosazování zájmů zcela jiných, než jsou zájmy svazu,
  • existují zásadní pochybnosti o řádnosti hospodaření.

Navzdory dvouleté intenzivní snaze ČSBS Lidice se tragický vývoj nepodařilo zvrátit. ČSBS Lidice tak konstatoval, že byly vyčerpány všechny prostředky k nápravě. Vzhledem k historickému významu, odkazu a potenciálu ČSBS se však členové rozhodli prozatím členství neukončovat, nýbrž pouze pozastavit tak, aby v případě zjednání nápravy existoval prostor pro znovuobnovení spolupráce na ochraně principů a hodnot, za které naši předkové umírali a které se od roku 1945 snažili předávat novým generacím.